Zománctábla.hu

english magyar

Magunkról

Iványi László

Iványi László

1966-ban születtem. Mindig "gyűjtő ember" voltam. A zománcreklámok, bádog és üveg reklámtáblák szépségét valamikor 1999-ben fedeztem fel. Ekkor még csak egy-egy darabot vásároltam meg magamnak.

Az utóbbi években a zománcreklámok békebeli harmóniát árasztó, kedves, olykor mókás, bumfordi, vagy képzőművészeti zsenialitást tükröző világa érdekel. Kifejezetten a magyarországi emlékeké. A darabok színvonalát - s így az egykori magyar reklámszakma alkalmazott művészetének színvonalát - a magyar képző- és iparművészet olyan nevei fémjelezték, mint Bortnyik Sándor, Berény Róbert, Irsai István.

Gyűjtök, azaz gyűjteményt gondozok - a szó régi, monarchiabeli értelmében.

A száz évvel ezelőtti gyűjtő katalogizált, levelezéseket folytatott egy-egy ritka darab csere lehetőségeiről, felfedezéséről - én fényképezőgépet, internetet, és e-mailt használok. Most digitalizált formában szeretném közzétenni és így megőrizni "kincseimet". Jó arra gondolni, hogy az oldalon található szinte minden egyes táblát a kezembe fogtam, láttam, a fényképeket nagyrészt magam készítettem, és jelentős részüknek a gazdájuk vagyok, vagy voltam.

A LÉNYEG: Ezek a táblák "Nagy Virtuális Gyűjteményem" darabjaivá, a magyar reklámtörténet nagyon fontos részének archívumává váltak.

A rövid történet: az 1800-as évek végén dolgozták ki a zománc- és bádoglemez technika nagyüzemi módszerét. Ekkortól a Monarchia magyar területén is megjelentek ezek a reklámhordozók. 1908-ban indult a Bonyhádi Zománcgyárban a termelés, majd követte a Budafoki, a felvidéki Füleki, a győri Brenner, a csepeli Weiss Manfréd és a budapesti Elkán zománcgyár.

Végezetül köszönöm a gyűjtőtársak és kereskedők segítségét, akik megengedték, hogy reklámtábláikról fényképeket készítsek: Szendrei Gábor, Saphier Dezső, Komjáti György, Szabó Tamás, Juhász Sándor, Vito Platania, Trevor E. Petch!

Németh Attila

Németh Attila

2000 óta gyűjtöm a régi reklámos bádogdobozokat, főleg ritka gramofontűs, cigarettás és különböző élelmiszeres dobozokat vásárolok, csereberélek. Gyűjteményem kb. 700 db bádogdobozból és 80 db zománc illetve pléhtáblából áll.

Ami megfogott ezekben a mutatós kis tárgyakban, az a pazar szín és formavilág, a gyönyörű grafikai díszítések, melyek általában az adott kor művészeti stílusjegyeit hordozzák. A magyar és európai ipar és kereskedelem múltjába, történetébe engednek némi betekintést ezek az öreg dobozok. Ha a kezünkbe vesszük őket, dédapáink mindennapjaiból kaphatunk egy kis ízelítőt. Rég eltűnt cégeket, császári és királyi beszállítókat ismerhetünk meg, és rábukkanhatunk máig nagy márkák korai termékeire is.

Az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, mivel az újabb és újabb darabok miatt a kollekció folyamatosan bővül. A bemutatott tárgyak nem eladók, a cserére vagy eladásra felkínált tárgyak a börze rovatban találhatóak meg.


Az eddigi látogatók száma: 267086